Światła do jazdy dziennej

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • abstinent
    RS
    S_OCP Member
    • 2007
    • 4842
    • Octavia II combi (1Z5)
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Marian 2, weź poczytaj co piszesz :lol:

światła dzienne są po to żeby same się włączały więc nie rozumiem porównania z automatycznie włączonymi światłami mijania
    co masz przz to na myśli? włącznik non stop na mijania, czy aktywacja skandynawskiego albo amerykańskiego?

ja bym tego nigdy nie zrobił, bo mam xenony i zapalanie silnika na włączonych światłach może szybko skrócić żywotność, choć ponoć w nowych palnikach jest to obojętne czy na zapalonych, czy nie uruchamia się samohcód
    ja tam wolę dmuchać na zimne :P

dałem wcześniej, ale może nie czytałeś

Komentarz

• Marian 2
      L&K
      • 2007
      • 1087
      • Octavia I combi (1U5)
      • AQY 2.0 MPI 115 KM

Tylko ciekawe, w jaki sposob przejść automatycznie ze świateł dziennych na jazdę na światlach mijania po nastaniu zmroku. Mając automatycznie wlączane światla mijania po rozruchu silnika, o nic "głowa nie boli". Mając automatycznie włączane światła do jazdy dziennej, po nastaniu zmroku, lub złych warunków trzeba je przełączyć na mijania.
      Można to załatwić np. stosując zegar/czasomierz, przełaczający światla w zależności od pory dnia, lub fotokomórkę przelączającą w zależnosci od warunków zewnętrznych. Nobla będzie się należało takiemu wynalazcy, co te problemy rozwiąże w sposób pewny, nie zagrażający bezpieczeństwu i w zgodzie z przepisami. Tylko po co te komplikacje?
      Czytałem ten durnowaty artykuł przeciwników jazdy na światłach mijania. Ma się to nijak do codziennych sytuacji na drodze. Np. samochód z zapalonymi światłami jest w ruchu, nawet wtedy gdy stoi, i wiadomo o co chodzi bo można go odróżnić od samochodu zaparkowanego na ulicy. Samochód zaparkowany gdy włączy światła, wiadomo czego można się po nim spodziewać, nie zaskoczy ruszając. To są ważne sygnały w gęstym ruchu. Przy szybkiej jeżdzie poza terenem zabudowanym z daleka widać wariata z naprzeciwka który chce wyprzedzić kolumnę przepisowo jadących, itp, itd., sytuacje można mnożyć. Tłumaczenia, że te sprawy można widzieć i bez włączonych świateł są błędne i podyktowane tylko chęcią udowodnienia swojej racji w imię żle pojętej oszczędności.

Komentarz

• abstinent
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 4842
        • Octavia II combi (1Z5)
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Marian 2, większość nowych samochodów(od ok 2004-2005 klasy kompakt i wyżej) ma automatyczne światła i wycieraczki
        na upartego w OII można łatwo dołożyć, w elegance jest standardem

więc nie wiem o co chodzi :niewiem
        światła ustawiasz w pozycji auto i cały rok masz głęboko gdzieś włącznik od świateł, dziennych i bóg wie czego jeszcze
        za wyjątkiem przeciwmgielnych :P
        w tej pozycji(tzw AUTO) podczas deszczu, zmroku, złej widoczności szybkiej jazdy światła mijania same się zapalają a dzienne gasną
        jasne? czy jeszcze za mało wyośliłem :lol:

[ Dodano: Pon 24 Paź, 11 20:26 ]
        Zamieszczone przez Marian 2
        ...Mając automatycznie wlączane światla mijania po rozruchu silnika, o nic "głowa nie boli"....
        za huja tego nie rozumiem
        po prostu włącznik zostawiasz na światłach mijania :?: :idea:

Komentarz

• Enriquez
          RS
          • 2009
          • 7685
          • Superb III (3V3)

abstinent,

on zostawia na mijania i nazywa to automatem...
          łot logika
          Pozdrawiam
          Marcin

Komentarz

• ROBERT.C
            Drive
            • 2010
            • 47

Zamieszczone przez Marian 2
            Oszczędności z świateł dziennych są, ale tak znikome, że przeciętny użytkownik tego nie zauważy.
            Octavią jeżdżę już 12 rok, stale na światłach mijania, i przez ten czas może 3 razy wymienialem żarówki, zawsze po spaleniu jednej. Po takim czasie (ok. 4 lata) i tak powinno się wymieniać zarówki profilaktycznie.
            Podczas jazdy na światłach mijania zużycie paliwa wzrasta o ok 0.2 litra/100km. Ilość ta wydaje się mała, jednak biorąc pod uwagę średnią ilość przejechanych kilometrów w ciągu roku (weźmy np 30 tys km) oznacza to wzrost spalania o ponad 60 litrów, TO RACZEJ NIE JEST W KIJ DMUCHAŁ. Żarówki typu H ileś tam po 12 miechach świecenia nie dają już takiego świała jak nowe, większość kierowców ma zwyczaj wymiany żarówek dopiero jak się przepali włukno.

Komentarz

• abstinent
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 4842
              • Octavia II combi (1Z5)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

nasze państwo rucha nas jak chce, a my się dajemy
              tylko i wyłącznie chodzi o kasę :evil:

Komentarz

• Marian 2
                L&K
                • 2007
                • 1087
                • Octavia I combi (1U5)
                • AQY 2.0 MPI 115 KM

Dla tych co nie wiedzą i nie mogą pojąć jak to się robi, proponuję poczytać tu:

Przy tym bardzo prostym rozwiązaniu można zapomnieć o wyłączniku świateł. Poprostu się go nie uzywa. Są rożne gwarowe nazwy tego rozwiązania, skandynawske, amerykańske, jakieś inne, a najprościej, to zdroworozsądkowe.

Komentarz

• krzynol
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 11195
                  • Superb II combi (3T5)
                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                  • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Marian 2, ostatnio czytałem Twój post o włączniku pseudo bistabilnym na 2 przekaźnikach - zajefajnie sprytne - tylko ten podział napięcia na dwie cewki PK...
                  ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
                  ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
                  poprzednie modele:
                  ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
                  ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
                  O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• Marian 2
                    L&K
                    • 2007
                    • 1087
                    • Octavia I combi (1U5)
                    • AQY 2.0 MPI 115 KM

Też popieram rozwiązania elektroniczne gdzie tylko się da. Jednak przekażniki czasami są nie zastąpione, szczególnie tam, gdzie jest potrzeba zachowania "przerwy powietrznej", to znaczy tam gdzie jakieś urządzenie w stanie spoczynku nie powinno pobierać żadnego prądu, nawet ułamków µA. Sytuacja częsta w samochodach, bo może on stać nie używany bardzo długo, np. kilka tygodni, miesięcy.
                    Np. bez przekażnikow nie dało by się poprawnie rozwiązać przycisku "start-stop".
                    Przekażników jet tak duży wybór, i są tanie, że można konstruować bez kłopotów mnóstwo urządzeń, oczywiście stosunkowo wolno działających. Elektronika jest szybsza od przekażników.

Komentarz

• krzynol
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 11195
                      • Superb II combi (3T5)
                      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                      • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

wiedziałem, że użyjesz takich argumentów i mocno się zgadzam
                      koniec OFFTOP ops:
                      ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
                      ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
                      poprzednie modele:
                      ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
                      ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
                      O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• Flame
                        Elegance
                        • 2010
                        • 898

Spaliła mi się lewa żarówka do jazdy dziennej, czy ktoś wymieniał, czy trzeba odwiedzić ASO?

Dmucham na zimne bo kolega ostatnio w Megane Coupe chciał zaoszczędzić i połamał jakieś prowadnice.
                        ORIGINAL GERMAN AUDI A6 C7 AVANT 3.0 TDI 313KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...168233#1168233

ORIGINAL GERMAN AUDI QUATTRO 2.2 200KM- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...460025#1460025

ORIGINAL CZECH SKODA FABIA MONTE CARLO 1.2 TSI 105KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=906416#906416

Komentarz

• Ayu
                          RS
                          • 2009
                          • 4154

Flame, P21Y, kup jakis ładniejszy kolor niż niemalże żółty oryginalny , nie odwiedzasz ASO, zajrzyj do instrukcji, wszystko ładnie opisane Roboty z wymianą na 10 minut dla dwóch lewych rąk jak moje.

Komentarz

• TomekRs
                            RS
                            • 2011
                            • 1670

od kad ustawilem "dzienne" w przeciwmgielnych (na 40%), wlacznik na auto i nie wiem co to są światla
                            daje mi sie to we znaki po przesiadce do nissana. Tam albo nie wlaczam swiatel wogole albo najzwyklej w swiecie wysiadam a swiatla zostaja zapalone :cry:

Komentarz

• aruom
                              Classic
                              • 2011
                              • 5

Witam
                              Mam światła dzienne i włączony mam tył wraz z oświetleniem tablicy rejestracyjnej, w środku wszystko ciemne. Jak włączę mijania to w środku się zaświeca.
                              Co zrobić żeby przy dziennych palił się tylko przód a tył był ciemny ?
                              Wcześniej było ok, od 2 dni zauważyłem zmianę. Czy coś nieświadomie zmieniłem w ustawieniach ?

Komentarz

Pracuję...